statement

Fragmentarisch

De wereld is fragmentarisch, net als de aard van het leven, geschiedenis en de manier waarop wij tijd ervaren. Taal is fragmentarisch, een zin is te ontleden – en alleen daardoor te begrijpen.

De fragmenten vinden hun oorsprong in foto’s. Meestal fooncamerasnapshots van eigen hand en een enkele, geleende screenshot. Ik zoek beeldrijm in vorm en beweging maar ook in gewicht, inhoud.

Mijn tekeningen zijn zinnen. Nee, mijn tekeningen zijn grammatica. Nee, een cocktail: een deel water, de eerste voorwaarde voor leven, een percentage gif, en een stuk kleurrijk vitamine, simpelweg omdat esthetiek vandaag de dag een stukje ondergewaardeerd gereedschap is.

Techniek

Mijn voorkeurstechniek is metalpoint (meestal zilverstift, maar ook 24-karaats goud, koper, aluminium). Archaïsch en herontdekt. Een broodnodige zachte nadruk op empathie en een ode aan het rustig observeren. Dit getuigt van bescheidenheid maar ook van lef in deze krijsende tijd.

Met zilverstift is het mogelijk zo fijntjes te tekenen dat het niet meer van een foto is te onderscheiden. Behalve dat dit imho saai is om te doen, is het ook saai om naar te kijken:  ik ben geen kopiïst. Je mag zien dat het moeite heeft gekost, dat het handwerk is.

Mijn enigszins nivellerende blik op de mens in haar natuurlijke omgeving zie je terug in de ietwat vrije benadering van de grenzen van tijden en culturen. Ook komt het terug in mijn gebruik van exclusieve edelmetalen en van straat geraapte koperdraadjes waarbij nauwelijks iemand op papier het verschil ertussen kan zien.

vsvs commvnis aqvarvm est,

Ben