Interview met Katelijn Bergman, oprichter en voorzitter Popinnart

Beth Namenwirth: Hoe is het idee om Popinnart op te zetten eigenlijk ontstaan?

Katelijn Bergman Al langer had ik, als ik door de stad fietste en een lege winkelruimte zag, het idee om samen met een groep kunstenaars iets te doen. Eind 2017 hoorde ik van een vriend dat de oude bioscoopruimte aan de Middenweg beschikbaar kwam om te huren. Een fantastische industriële ruimte van 220m2. Hoewel het een antikraak regeling betrof, was de huurprijs zodanig hoog, dat dit project alleen haalbaar was als ik tenminste 40 kunstenaars zou kunnen vinden waarmee ik samen de vaste lasten zou kunnen delen. Ik zag meteen het potentieel en de voordelen van zo’n grote groep kunstenaars. Je deelt elkaars netwerk, elkaars expertise, bent onafhankelijk van een galerie, je kunt samen kosten delen en nog veel meer.

B: Viel het mee om zoveel kunstenaars zo ver te krijgen om mee te doen?

Eerst heb ik Airco Caravan gebeld. Ik dacht, als zij het een goed plan vindt en toezegt, dan lukt het ook om meer kunstenaars mee te krijgen. Airco kent heel veel kunstenaars en heeft veel ervaring met kunstprojecten. Vervolgens heb ik andere kunstenaars benaderd die ik er graag bij wilde hebben en, iedereen zei ja! Heel veel van die kunstenaars doen al vanaf het begin mee. Zo is deze groep zeer coherent geworden.

Wat waren je verwachtingen en zijn die uitgekomen?

Mijn verwachtingen zijn zeker uitgekomen! Wel is een en ander wat langzamer gegaan dan ik in eerste instantie had ingeschat. Dit kwam met name omdat ik de eerste maanden alles alleen heb gedaan. Dit is gewoon te veel werk en daardoor minder effectief. Nu hebben we geen vaste locatie meer, maar de betrokkenheid van de groep is des te groter. Ik vind het hartverwarmend om te zien hoeveel enthousiasme er is.

Nu we het samen doen voel je de kracht van zo’n groot draagvlak. Voor alle taken hebben we een commissie in het leven geroepen die zich toegewijd over een bepaald onderwerp buigt. Zoals de inrichtingscommissie, de eventcommissie, de afdeling campagne- en marketing & vormgeving. Er zijn kunstenaars die de PR doen en de persberichten verzorgen. Een van de kunstenaars is ook jurist, hij heeft de statuten, deelnemers- en verkoopvoorwaarden opgesteld. We hebben twee sterke mannen die zich op de nieuwe website hebben gestort. Die website wordt echt helemaal de bom!

Dan ontdek je dat alle kunstenaars afzonderlijk ook weer ergens anders goed in zijn waardoor je elkaar samen verder helpt.

Wat heb je er tot nu toe van geleerd?

Wat mij is opgevallen in de ruimte aan de Middenweg is dat vooral de grote events en speciale avonden die ik heb georganiseerd succesvol waren. Ze werden goed bezocht en er werd kunst verkocht. Mijn conclusie is dat het daarom beter werkt als je exclusief bent ipv permanent beschikbaar op één vaste locatie om kunst te exposeren, zoals de traditionele bestaansvorm van de galerie. Daarom heb ik het omgegooid naar een post-gallery formule. We gaan een aantal keer per jaar een kortdurende, dynamische tentoonstelling organiseren op wisselende, spannende locaties en zijn daarnaast online te vinden met ons nieuwste werk op deze website.

Wat zijn je wensen en verwachtingen voor de toekomst met Popinnart?

We hebben Popinnart binnen een jaar stevig op de kaart gezet. Het fundament is er en de ambities ook. Ik heb er veel vertrouwen in. Sinds 5 februari jl. zijn we een stichting met een geweldige raad van advies. In de rva zitten kopstukken uit de kunst en marketing die ons collectief zeer steunen en ons met raad en daad bij gaan staan. Ook zie ik dat alle kunstenaars individueel goed aan de weg timmeren en dat ze gedreven en betrokken bezig zijn met hun werk. Als je die krachten bundelt sta je samen sterk. Popinnart maakt goede kunst bereikbaar voor iedereen en zo groeien we gestaag door naar een mooi platform voor kunstenaars én kunstkopers.

Op het moment zijn we druk bezig met de voorbereidingen van ons next big event in Loods 6 (12 tot en met 14 april). Hier verheugen we ons allen zeer op.

All for art & art for all!

Beth Namenwirth, 13 februari 2019

Werk van Katelijn Bergman bij Popinnart

[products limit=”6″ columns=”3″ category=”katelijn-bergman” orderby=”rand”]

One Reply to “Interview met Katelijn Bergman, oprichter en voorzitter Popinnart

  1. Fantastisch Katelijn! Heel fijn om allerlei initiatieven te zien ontstaan waarbij kunstenaars het heft in eigen hand nemen en laten zien dat ze sterk zijn en durven ! Veel succes, groet, Selma Dronkers

Comments are closed.